Най - вълнуващия въпрос зимно време.
cvettomirr - специалист
Правен в гараж или заводски котел на твърдо гориво да купя. Трябва да отоплявам две къщи с него, че в момента съм с 2камини 1 в едната къща а друга в другата къща и през годините ми омръзна зареди тази онази печка и т.н. Като площ незнам колка са ми къщите, но в едната отоплявам 2 нормални стаи 4х4м един нормален хол 4х7 и кухня 4х4 приблизително около 80кв/м.
Другата къща е и тя толкова или приблизителна площ за отопление 160-170кв.м.

Имам 15 радиатора и двете къщи системата ми е готова имам и мазе където да инсталирам котела и от 1 място да отоплявам и двете къщи, а те са слепени една за друга и няма да имам загуба на топлина за пренос на топла вода. Та гледам заводски котли и незнам какво да избера за да съм доволен и да не бие през джоба много. Брат ми си монтира в неговата къща термопомпа и инсталация и му излезе над 5 бона а и допълнителен ток. Термопомпата има и +, и за мен много -, но както и ще да е.

Приемам съвети с какво да се отоплявам какви са тези пиролизни котли. А тези с пелети не съм им фен.

Един майстор в нашия град ги прави вика че не горят много въглища и че били добри, не пушели и др. такива. Даже каза че ще ме заведе в къщи където е правил за да приказвам с хората дали са доволни.
От него цената такава - материали около 250лв за ламарини и толкова за труд. 500лв доста ниска цена спрямо купените. Ако някой е с правен котел и е доволен нека пише също приемам и снимки и чертежи че и аз може да се навия да го правя. Но с две думи незнам дали си заслужава. И тая зима ще искарам по стария начин а за другата не ми се иска.
VLADO66 - майстор
Извън традициите на форума ще ти препоръчам фабричен котел.Със сигурност е по-ефективен и е направен от специална ламарина или чугун.Аз ползвам Дакон и съм доволен.
lov - майстор
Е аз съм от тия сръчковците от форума.Направих си котела сам даже тогава не знаех че има такъв форум и може да се попита за съвет.Ко май минаха повече от 10 години. После монтирах няколко фабрични на приятели ама ни един не ми хареса като работа и изпълнение. Даже утре ще се боря с каминката на тъщата дето я монтирах оня ден щото горния капак не е уплътнен и пуши все е едно пробито кюмбе. В гаранция ама да я свалям и разнасям на пред на зад ще ми стане златна. Тъй че виж клиенти на майстора какво ще кажат. От каква ламарина ще се прави каква гаранция ще ти даде. Има и съвестни и добри майстори останали без работа и гледат да изкарат и те нещо и за това цените са такива. Пък и материали на тънка цена все още могат да се намерят. Тъй че избора си е изцяло в свои ръце. Всеки ще ти отговаря от своята камбанария.

П.П. За моя като ми припадна 5мм отпадъчна ламарина на символична цена може и да ме зарови дето се казва.
torbalan - Дървен философ
Правения котел е като котка в чувал - идея нямаш какво купуваш...

При заводските има повторяемост.... Ако вземеш такъв, за който има добри отзиви, ако му направиш комина както трябва, ако му купуваш читави въглища и/или дърва, няма причина да останеш недоволен...
Christo - майстор
Горещо ти препоръчвам да си купиш качествен фабричен котел. Вярно е, че правеният ще е по-ефтин. Ако не е точно копие на някакъв фабричен модел, шансовете да е читав са минимални. Никого не искам да обиждам! Все пак, в завода производител има лаборатория, в която са изпитвани десетки модификации, преди да се пусне нещо на пазара. Някои от производителите имат над сто годишна традиция. И моят първи котел беше правен. Като знам колко дърва и въглища съм съсипал през него, отделно хамалогията по чистене, дишане на пепелаци и пушеци, жал ми става, ама минало-свършено. Не топлиш малка площ, по-скъп котел, но с по-голямо КПД ще ти се изплати за няколко години.

Тема "Правен в гараж или заводски котел на твърдо гориво да купя" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: