pixel

Електродните електрически котли постигат до три пъти повече ефективност, спрямо стандартните ел. котли

Въпреки че доста домакинства търсят алтернативни на електроенергията източници, все пак отоплението чрез ток остава най-удобния и бърз начин за постигане на желана температура, особено ако това се случва на приемлива цена. Едно добро решение в съвременния свят на отоплителна техника са електродните котли. Те постигат баланса между качество и цена, като внедряват последните иновационни технологии.

Примерът за това се изразява най-силно в електродните котли, които представляват един комбиниран уред за отопление и горещо водоснабдяване с най-нисък разход, спрямо познатите досега начини за отопление с твърди и течни горива, газ, климатични инсталации и др.

Принцип на действие
Принципът им на действие представлява преобразуване на електрическа енергия в топлинна, на базата на процеса „електролиза”, при което се отделя голямо количество топлина. Този процес е бърз и директно топлината се консумира от топлоносителя, при което се достига до висок коефициент на полезно действие. За максимален ефект във водата се слага добавка, с която се регулира електропроводимостта.

Системата ползва стандартни топлообменници – радиатори, подово отопление, конвектори и др. Също така няма ограничение в размерите на площта, която ще се отоплява – може да се използва за отоплението както на един апартамент, така и за цялостно решение на жилищна сграда, къща, вила, хотел.

Ефективност
При тест между електроден ел. котел (CDM Systems) и стандартен ел. котел, които трябва да затоплят топлоносител в конвектор за топъл въздух при максимално натоварване до температура 60 градуса, резултатите показват, че електродният затопля три пъти по-бързо, а изразходваната енергия е три пъти по-малко.

Електроден ел. котел Ел. котел
Време (до 60°С) 5.5 мин. 16.34 мин.
Изразходвана ел. енергия 0.200 квч 0.700 квч

Спрямо другите стандартни източници, разходът за отопление на единица площ при еднакви параметри и фактори на околната среда в % е следният:

За да е още по-нагледен примерът, правим изчисление, че ако трябва да затоплим едно жилище от 100 кв. метра с обем 250 куб. метра, ще изразходваме средно по 120 лв. на месец за електроенергия през отоплителния сезон. Необходимият ни за целта електроден котел струва 1799 лв. с включен ДДС. Така инвестицията се възвръща за период от 3 до 5 години.

Монтаж

Монтажът се извършва от специален екип, обучен и осигурен от фирмата-производител. Работата отнема около 3 часа за присъединяване на котела към електрическата и отоплителна инсталации и около 2 часа за настройка и тест на работата. Единственото условие е в жилището или съответното помещение да бъде изградена хоризонтална разводка на отоплителната система. Размерите на стандартните котли с мощност, достатъчна за отоплението на триетажна къща в обем до 1200 м3 в mm са 400/550/220, което ги прави удобни за монтаж на всяко място, без да загрозяват интериора. Работят безшумно и не отделят вредни емисии.

Електрическите електродни котли се произвеждат в две серии – Golden и White.

По-престижната „златна” серия се предлага с корпус от неръждаема стомана, включен в цената комплект циркулационна помпа и разширителен съд, електронно управление от последно поколение и гаранционен срок от 5 години. „Бялата” серия е за клиенти, за които е определяща цената. При нея не са включени циркулационна помпа и разширителен съд. Предлага се във варианти със зададена температура на подаване на топла вода и с възможност за регулиране. Подходяща е за монтиране към съществуващи отоплителни инсталации, като например такива, работещи с твърдо гориво, при което двете системи се допълват и работят заедно или по отделно. Цените им с включена гаранция от 2 години започват от 1598 с включен ДДС.

Екстри
За улеснение на потребителите, към системата за отопление чрез електродни котли могат да бъдат добавени различни екстри с цел максимално оптимизиране и контрол на изразходваната енергия според нуждите на домакинството.

Предлагат се термоглави за радиаторите със седмично програмиране, които позволяват почасово регулиране на поддържаната температура във всяко помещение. Така например, можем да нагласим всеки ден от понеделник до петък, докато сме на работа между 8.00 и 18.00 ч., котелът да работи на режим за поддържаща температура от 17°С, а след 18.00 ч. автоматично да увеличава градусите до желаните от нас. Една такава термоглава струва 80 лв.

Други екстри предлагат интернет управление и отдалечен достъп чрез SMS контролер. Този тип услуга е изключително подходящ за вили и хижи, където за да се затоплят помещенията отнема значително време и понякога това е пречка, такива имоти да не се използват или посещават през зимата. Така, чрез изпращане на SMS няколко часа или ден по-рано, почиващите си подсигуряват комфорт и уют.

Най-добро и икономично решение с използване на безплатната енергия от слънцето за добив на топла вода за битови нужди и подпомагане на отоплението се получава чрез взаимодействието на слънчеви колектори и електродния котел. За целта е необходим бойлер с две серпентини – едната, свързана със слънчевите колектори на покрива, а другата с отоплителната инсталация. Така електродният котел добавя необходимата енергия към тази, осигурена от слънчевите лъчи. В сила е и обратното. Когато имаме осигурена топлина в бойлера от слънчевите колектори, чрез взаимодействието на двете серпентини тази топлина се отдава към отоплителната инсталация.

Точно в такава посока трябва да се движат иновативните решения – комбинация от качество, екстри и ефективност, тъй като съвременният свят изисква пестене на енергия, средства и време, което е гарант за правилно отношение към природата и човечеството.

Може да харесате още...