Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отопление с електроден котел

Публикувано от Shtirev 
Отопление с електроден котел
18-08-2011 - 12:09:22
Какво знаете за този вид отопление, освен това, което мениджърите са поискали да се прочете и са го написали в сайтовете си?

[www.galan-bg.com]

[www.cdmsystems.eu]

Ако някой има наблюдения и опит – моля да сподели.
Re: Отопление с електроден котел
18-08-2011 - 13:16:48
За втората фирма само като видях мотото " Номер едно в света на отоплението" и ми се отщя да им чета сайта. То бива-бива изхвърляции, но още от началната страница не бива.
Re: Отопление с електроден котел
18-08-2011 - 13:25:24
Каква площ смяташ да нагряваш с този електрически проточен нагревател?
Не,че и за гарсониера няма да се озъбиш със сметките за ток (и то ако инсталацията издържи товара)...но за къща...освен трифазен ток,не е зле да имаш я "вуйчо владика",я богат чичо в Америка...
Re: Отопление с електроден котел
18-08-2011 - 18:58:19
Quote
salvador
Каква площ смяташ да нагряваш с този електрически проточен нагревател?
Не,че и за гарсониера няма да се озъбиш със сметките за ток (и то ако инсталацията издържи товара)...но за къща...освен трифазен ток,не е зле да имаш я "вуйчо владика",я богат чичо в Америка...

Братове, моля по-аргументирано.smiling smiley

Хората са спретнали сайтове, направили инвестиции, имат фирми, организирали производство и продажби, вероятно правят работни места и издържат семейства.

Въпроса е към ползватели на тяхните услуги и производства или към спецове за аргументирани принципни мнения.

Верно е, че в това топло време не ни се мисли за отполение, но иде зима все пак. winking smiley А Топлофикация е щедра на взятки... Много от столичани се развеждат с нея.

Въпроса е доколко е икономически изгодна предлаганата алтернатива с тези електродни котли. Закона за запазване на енергията как действа в случая? Или да се ориентирам към например климатици - проверено и чиста работа ...smiling smiley
Re: Отопление с електроден котел
18-08-2011 - 20:55:22
Quote
Shtirev
Въпроса е доколко е икономически изгодна предлаганата алтернатива с тези електродни котли. Закона за запазване на енергията как действа в случая? Или да се ориентирам към например климатици - проверено и чиста работа ...smiling smiley
Колага,
Сутринта нямах време да пиша, но гледам напипваш истината.
Не съм специалист по "рекламираната йонизация", но не виждам мястото й в рекламата.
[ru.wikipedia.org]
Според мен, става дума за обикновен съпротивителен нагрев - вместо традиционен проводник, имаме електролит и споменатия закон би трябвало да си важи с пълна сила.
Да добавя, че електрическите устройства имат КПД, което практически при всеки електронагревател е почти 1.
Не случайно в сайта си пишат:
"тъй като за приборите на компания «Галан» относителният разход е с 30 - 40% по-малък в сравнение с другите топлогенератори."
Защо не напишат "други електронагреватели"?
За мен 9kW Галан "Гейзер-9" за 500лв. ще свърши работата на 4-5 духалки за 100лв. общо - без тръби инсталации и пр.
При климатиците е друго - там си има допълнителна енергия.
Раздувките, че устройството действа като циркулационна помпа, също са "зарибявка" (според мен) - много отоплителни инсталации си действат успешно без помпа. Виж галерията от първия линк - повечето системи са СЪС помпи.
Аман от космически и военни технологии.
Може и да греша, но вярвам - с малко.

П.П. Поне в ТОЗИ "паксвил" "космическите специалисти" можеха да сгрешат размерността на електроенергията с по-малко от ДВЕ грешки - Потребление кВ/час.

"Пить меньше надо и закусывать если приходится". *drunk*
Re: Отопление с електроден котел
19-08-2011 - 01:11:32
Shtirev....отоплението на една къща или апартамент като принципи не е толкова сложно нещо.Никаква космическа технология не изисква.Иска сметки и ако знаеш какво си правил по строежа,може да излезеш на известна "далавера".Но в разумн граници.Без пари няма да е.
Проточните електрически системи винаги ще имат своите клиенти.Защото се инсталира бързо,чисто,евтино и не го забелязваш,че работи.Но разходът му на енергия е просто потресаващ.Харчиш си ток,а неговите цени отдавна не са "народни".При това го харчиш много!На сайта гледам,че последната система,която може д асе ползва с монофазна мрежа,е 9 киловата.За да се убедиш колко много е това,събери мощностите не всичките си консуматори у вас...печки,хладилници,сешоар,крушки,компютри...90% от домакинствата се събират в 12-15 киловата.ВСИЧКО!
Тук имаш 9 киловата само отопление!Ами останалото???
Изходът от тази ситуация е отдавна известен-ползваме по-евтин енергоносител (дърва,въглища) или използваме електричеството,за да извлечем енергията от друг топлоносител (това прави климатика).В единия случай имаме ниска цена на киловат (под тази на ел.енергията от мрежата),във втория успяваме да извлечем 2-3 пъти повече топлинна енергия от това,което сме вложили като електрическа и заплащаме само електрическата.Другата ни е бонус.
От тук и изводът,че ако ще ползваш ел.енергия за отопление,по-добре го прави с най-простите духалки или с маслени радиатори.Преобравуването ти е все същото-киловат ел.енергия се преобразува в киловат топлинна.Това е най-лесното,най-простото,но и най-скъпото.Всичко от та нататък в отоплението има за цел или да свали цената на единица топлоносител,или да се използва ел.енергията за добив на топлинна-от въздуха,земята и т.н.
Re: Отопление с електроден котел
19-08-2011 - 07:24:02
Благодаря ви за отношението.

При електролиза все пак се отделя топлина. Поне така го поня от химията в училище. При прав ток. От движението на частиците на електролита при приложен потенциал. Тази топлина съм я усетил, като ни водиха да гледаме галванизирането на разни детайли в един завод на времето.

При крив ток /тоест променлив 50 Hz или друга честота/ изглежда ще да има насочено движение на електрически заряди между електродите /напред-назад/, което няма как да не е свързано с триене между частиците и тяхното затопляне. Бързоварчетата с бръснарските ножчета ги знаете.

Въпроса е, дали вкараната енергия /ел. ток – прав или крив/ предизвиква такова отношение на материята в електролита, че да се получи топлина прим - в повече от вкараната. Вероятно от тук тръгва истината или заблудата. Какво мислите?

При климатика нещата стоят по друг начин, като въобще не ми е ясно топлината прим , как се получава. Но ще се прочете тук-там и ще се види. Очевидно е друго – че нещата при климатиците са възприети в света, значи света признава тази технология. А с този галан? Или ЦДМ – Системс? Ако е заблуда ... значи и бизнесмените са заблудени, както и тяхния персонал и тяхните клиенти. Кой би тръгнал да произвежда глупост, само защото някой би я купил, но след това би възроптал че е измамен? Няма и негативни настроения в нета по въпроса. Нещо ми се губи логиката...
Re: Отопление с електроден котел
19-08-2011 - 07:34:43
Използването на електрокотел, незвисимо дали "аноден" или с твърд нагревател, в отоплителна система е оправдано само като резервен топлоизточник - ако основният е на твърдо, газообразно гориво или термопомпа. Както каза salvador - няма смисъл от изграждане на централна отоплителна инсталация за цялото жилище, като може във всяка стая да си сложиш по 1 маслен радиатор и да си го включваш когато е нужно. Аноден котел няма да ти донесе и стотинка икономия в сравнение с маслените радиатори, напротив, по-вероятното е да влезеш в преразход. Освен това си зависим от някакви шамани, които трябва да ти улучат точната концентрация на електролита, чиито качества на всичко отгоре се променят с времето. И защо такава бяла на главата?
Re: Отопление с електроден котел
19-08-2011 - 09:39:22
Законът за запазване на енергията си е пак същия-един от най-фундаметалните закони в науката изобщо.
Re: Отопление с електроден котел
19-08-2011 - 16:00:43
Щирев,
Гледам си търсеща личност.
Колко му е да си направиш експеримент - бързовар с ножчета (лъжички и т.н.) и обикновен.
Мериш тока, времето за нагряване на еднакво количество вода и анализираш.
Още преди 15год. един познат шлосер правеше по поръчка такива - все за баровски къщи - трифазни. По памет някъде над 20kW бяха. Има си предимства за който може да си го позволи, но си е скъпа "разсипия".
Нещо все се се чудиш за този бизнес - гледат да вземат парите на някой баровец и толкова. За сайтовете им писах по-горе.
А и самите устройства вероятно са с добра печалба за съдържанието си, дори бих казал и опасни, ако визирам това, което съм виждал при споменатия приятел.

П.П. Повечето тук сме на "обща култура", но на Лазар отоплението му е професия.winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход